Bezienswaardigheden in Maastricht

Er zijn in Maastricht tal van bezienswaardigheden te vinden. Sommige hiervan zoals bijvoorbeeld de Sint-Servaasbasiliek of het Vrijthof zijn wereldberoemd. Andere zijn minder bekend, maar daarom niet minder bijzonder. Een leuke manier om een aantal van de bezienswaardigheden in de stad tegen te komen is tijdens een stadswandeling. Deze wandelingen zijn te verkrijgen bij de plaatselijke VVV. Deze is gevestigd in het Dinghuis. Dit oude pand is al een bezienswaardigheid op zich. Bij de VVV kun je trouwens terecht voor al je vragen over de stad en de verschillende bezienswaardigheden in de stad.
Veel van de bezienswaardigheden in Maastricht hebben direct of indirect verband met de lange geschiedenis van de stad. Zo zijn er op een aantal plaatsen in de stad nog tekenen te vinden van de Romeinse overheersing in Maastricht en zijn er nog een aantal middeleeuwse huizen, kerken en een oude stadspoort te vinden.



Sint Servaasbasiliek

De Sint Servaasbasiliek is een driebeukige kruisbasiliek aan het Vrijthof in Maastricht. De basiliek is gebouwd op het graf van Sint-Servaas en is volgens sommige bronnen de oudste nog bestaande kerk van Nederland. Het huidige gebouw is de vierde kerk op deze plaats. De oudste bestond uit een grafkapel die vermoedelijk aan het einde van de vierde eeuw na Christus werd gebouwd. De huidige basiliek stamt uit de dertiende eeuw na Christus. Door de eeuwen heen werd de kerk meerdere malen verbouwd, gerenoveerd en uitgebreid. Hierdoor zijn er verschillende bouwstijlen herkenbaar. De laatste grootscheepse verbouwing vond plaats in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. De Sint-Servaaskerk behoort tot de mooiste en meest indrukwekkende kerkgebouwen van Nederland. Hierdoor staat de Sint Servaasbasiliek in de top honderd van Unesco-monumenten in Nederland. De basiliek en de bijbehorende schatkamer kunnen zo goed als dagelijks bezocht worden.

Sint Janskerk

Naast de Sint Servaasbasiliek staat de Sint Janskerk. Dit is op zich al bijzonder omdat de Sint Servaasbasiliek een katholieke kerk is en de Sint Janskerk een protestante. De huidige kerk is gebouwd van de veertiende tot de vijftiende eeuw, maar op deze plaats is al een kerkgebouw te vinden sinds het begin van de dertiende eeuw. Het meest opvallende aan deze kerk is zijn rode toren. De kerk is dagelijks geopend voor het publiek behalve op de zondag, want dan worden hier nog steeds diensten gehouden. Tijdens de laatste restauratie in de twintigste eeuw kwamen de oude katholieke muurschilderingen tevoorschijn. Deze muurschilderingen werden sinds 1633 toen de kerk definitief in protestantse handen kwam aan het oog onttrokken door een dikke laag witte kalk.

Fort Sint Pieter

Net buiten Maastricht op de Sint –Pietersberg ligt het Fort Sint Pieter. Dit Fort werd aan het begin van de achttiende eeuw gebouwd om de stad in de toekomst te beschermen tegen aanvallen van de Fransen. Het beheer van het fort is sinds 2009 in handen van Natuurmonumenten die ook de mergelgrotten en de Sint-Pietersberg in hun beheer hebben. Onder de leiding van Natuurmonumenten is het fort gerestaureerd en gedeeltelijk terug in originele staat gebracht. Het fort kan bezocht worden onder leiding van een gids. Tijdens deze rondleiding, die ongeveer één uur duurt, kom je alles te weten over het roerige verleden van het fort en zijn beroemde bezoekers.

Vrijthof

Het Vrijthof is het bekendste en misschien ook wel het belangrijkste plein van Maastricht. Tijdens veel evenementen in de stad is het Vrijthof het kloppende hart van de stad. Zo is er tijdens de wintermaanden een ijsbaan te vinden, staat tijdens de carnaval het plein vol met harmonieën en feestvierders en geeft André Rieu jaarlijks een groots concert op dit plein. De oostzijde van het plein is gevuld met terrassen die in de zomermaanden afgeladen zijn met toeristen en Maastrichtenaren. Ook aan de noordkant en westkant zijn er enkele terrassen te vinden.

Aan en op het plein zijn ook enkele van de bekendste bouwwerken van de stad te vinden. Denk hierbij aan de Sint-Servaasbasiliek, de Sint Janskerk, het Spaans Gouvernement en de perroen van Maastricht. Deze perroen is de enige in Nederland. Deze hardstenen zuil met een pijnappel erop werden oorspronkelijk door het prinsbisdom Luik geschonken aan de goede steden. Hiervan was Maastricht er echter geen. Aan het plein zijn ook enkele culturele voorzieningen te vinden zoals een theater en enkele musea. Onder het Vrijthof is een grote parkeergarage te vinden.

Stadhuis van Maastricht

Het stadhuis van Maastricht is het voormalige raadhuis van de stad. Het stadhuis is te vinden midden op de markt van Maastricht. De bouw startte halverwege de zeventiende eeuw en zou ongeveer vijfentwintig jaar in beslag nemen. Om het stadhuis op deze plaats te kunnen bouwen moesten een aantal historische gebouwen in de stad wijken. Denk hierbij aan het belfort, een deel van de stadsmuur, het lakenhuis en de leugenpoort. Met de sloop van deze gebouwen ontstond een vierkant plein waar in het midden het stadhuis werd gebouwd. Het gebouw is een goed voorbeeld van het Hollands classicisme. Bovenop het dak staat een vijfentwintig meter hoge toren met daarin een klokkenspel. Deze zijn ieder kwartier te horen en in de zomermaanden worden er hier met regelmaat concerten gegeven.

Dinghuis

Het Dinghuis van Maastricht is het voormalige middeleeuwse gerechtsgebouw. Tegenwoordig doet dit middeleeuwse pand dienst als het plaatselijke VVV-kantoor. Het gebouw stamt ongeveer uit het einde van de vijftiende eeuw. In het gebouw zetelde oorspronkelijk het hooggerecht. Dit is zo gebleven totdat het nieuwe stadhuis van Maastricht werd geopend. In het pand was indertijd ook de gevangenis gevestigd. Hierna kreeg het gebouw verschillende functies variërend van vergaderzaal tot poppentheater. In zijn huidige vorm is het gebouw één van de drukst bezochte gebouwen in Maastricht. Tijdens de zomermaanden kan er heuse filevorming voor het gebouw voorkomen. Dit omdat in deze periode de stad overspoeld wordt door toeristen. Laat dit je echter niet weerhouden om een bezoek te brengen aan dit bijzondere pand in Maastricht.

Mergelgrotten

Er zijn in de directe omgeving van Maastricht maar liefst drie verschillende mergelgriotten te vinden. Twee daarvan zijn te vinden in de Sint-Pietersberg en één in de Cannerberg. De laatste is waarschijnlijk de minst bekendste, maar toch doet deze niet onder voor zijn bekendere tegenhangers. Deze mergelgrotten zijn te vinden ten zuiden van Maastricht. Ze staan beter bekend als de Jezuïtenberg. In deze grotten is onder ander een prachtig beschilderde replica van het Alhambra te vinden.

De twee rondleidingen in de verschillende gangenstelsels in de Sint-Pietersberg liggen beide op ongeveer twintig minuten rijden vanuit Maastricht. Rondleidingen duren er ongeveer een uur. Tijdens deze rondleiding kom je alles te weten over het rijke verleden van de mergelgrotten. Zo kom je er ondergrondse gebedsruimtes tegen en schuilplaatsen die het verzet gebruikte tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sommige van de gangenstelsels zijn prachtig versierd met houtskooltekeningen en beeldhouwwerken. Deze grotten zijn ook bereikbaar door middel van een rondvaartboot.



Sint Servaasbrug

De Sint Servaasbrug is van oorsprong een dertiende-eeuwse brug over de Maas die de twee delen van Maastricht met elkaar verbindt. Deze brug wordt gezien als de oudste nog bestaande brug in Nederland. De brug werd gebouwd aan het einde van de dertiende eeuw om een oudere brug, die nog door de Romeinen was gebouwd, te vervangen. De Sint-Servaasbrug is tot het begin van de negentiende eeuw de enige brug over de Maas in Maastricht geweest. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een groot deel van de brug verwoest. Na de oorlog werd de brug hersteld en verbreed. Tegenwoordig is de Sint Servaasbrug nog steeds één van de drukste en mooiste bruggen van de stad. Elk moment van de dag is deze brug gevuld met mensen. Vanaf deze brug heb je een prachtig uitzicht over de Maas en Maastricht.

Onze-Lieve-Vrouweplein

Het Onze-Lieve-Vrouweplein is een gezellig plein in het centrum van Maastricht. Het plein dankt zijn naam aan de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw die aan dit plein staat. Het plein is met name in de zomermaanden erg populair en helemaal gevuld met terrassen. Vier tot zes meter onder het plein zijn resten gevonden van Maastricht ten tijde van de Romeinen. In de ontbijtzaal van hotel Derlon dat zich aan dit plein bevindt zijn delen van deze opgravingen zichtbaar. Deze museumkelder is ook voor niet gasten van het hotel gratis te bezoeken.

Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw die aan het plein staat behoort volgens de Unesco tot de honderd mooiste gebouwen van Nederland. Op de plaats van de huidige basiliek zou al in de twaalfde eeuw een kerk hebben gestaan maar de huidige basiliek stamt uit de zeventiende eeuw. Sommige delen van de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw stammen echter nog wel uit periodes daarvoor.

Stadspark Maastricht

Het stadspark van Maastricht bevindt zich aan de rand van het centrum van de stad. Het park wordt omringd door de Maas, de stadswal, delen van de oude stadsmuren en het Waldeckpark. De overzijde van de Maas kun je vanaf het park gemakkelijk bereiken via de Hoge Brug. Hier kom je dan aan in de nieuwe stadswijk Céramique. Het huidige stadspark van Maastricht bestaat al enkele eeuwen al is dat wel in verschillende vormen en hoedanigheden geweest. Het huidige park bestaat uit verschillende delen met onder andere een minidierenpark. In dit dierenpark zijn onder meer herten en, ganzen en andere dieren te vinden. Tot de jaren negentig van de vorige eeuw leefden er in het park ook beren. In de voormalige berekuil is tegenwoordig een bijzonder kunstwerk te vinden. Het stadspark van Maastricht is met name in de zomermaanden erg populair bij zowel de inwoners van de stad als bij de toeristen. In dit stukje natuur kun je heerlijk even bijkomen van de drukte in de stad.
In het park is een standbeeld te vinden van de Franse musketier d’Artagnan. Deze door Dumas bekend geworden Musketier stierf tijdens het beleg van Maastricht in 1673.

Céramique

De wijk Céramique is ontstaan nadat de aardewerkfabriek van Société Céramique gesloten werd en er een groot deel van het voormalige fabrieksterrein braak kwam te liggen. Samen met enkele omliggende delen besloeg het nieuw in te richten terrein ongeveer 23 hectare. Bijna alle gebouwen op het voormalige fabrieksterrein werden gesloopt. De oude Wiebengahal ging dienst doen als expositieruimte van de NAiM en ook de voormalige directeurswoning bleef gespaard. De wijk werd ingericht door bekende internationale architecten en ontwerpers. Deze ontwikkelden hier onder andere het Bonnefantenmuseum, Centre Céramique en plein 1992 met enkele bijzondere bouwwerken eraan. Aan dit plein is ook het beroemde restaurant Beluga te vinden. Dit restaurant heeft sinds 2005 twee Michelin sterren. De Hoge Brug verbindt dit stadsdeel met het historische centrum van de stad.

Stadsmuren

Niet lang nadat Maastricht stadrechten had gekregen werden in het begin van de dertiende eeuw de eerste stadmuren gebouwd. Nog steeds is een groot deel van de oude stadomwalling bewaard gebleven in Maastricht. Als je door het oude centrum loopt en je een beetje oplet kom je overal delen tegen van deze oude verdedigingslinie. Nadat bleek dat de eerste ommuring te klein was werd er gestart met een tweede ommuring deze werd voltooid aan het einde van de veertiende eeuw. Ook van deze ommuring is nog veel zichtbaar in de stad. Ook een oude stadspoort de Helpoort is goed bewaard gebleven. Dit is de enige van de vijf oorspronkelijke stadspoorten van Maastricht die over is gebleven. Bij de VVV kun je een leuke stadwandeling kopen die je langs de overgebleven delen van de stadsmuren leidt.