Handig om te weten

Voor Nederlandse bezoekers aan Maastricht zal een bezoek aan Maastricht weinig schokkende dingen met zich meebrengen waar je rekening mee moet houden. Voor buitenlandse toeristen kan het zomaar zo zijn dat er in Eindhoven (en de rest Nederland) dingen anders werken dan je gewend bent.

Voor alle Maastricht-bezoekers hebben we wat extra informatie op deze pagina gezet. Houd er rekening mee dat de informatie vanuit het Nederlandse perspectief geschreven is. Voor reizigers uit andere landen kunnen er specifieke regels en opmerkingen van toepassing zijn.

Alarmnummer

Voor Maastricht geldt net als elders in Nederland (en de Europese Unie) dat 112 het algemene noodnummer is. Dit gratis nummer is alleen bedoeld voor het geval er echt sprake is van een noodgeval en er direct optreden van hulpdiensten (politie, ambulance en/of brandweer) nodig is.

Bereikbaarheid binnenstad

Het centrum van Maastricht is redelijk goed te bereiken met de auto en het openbaar vervoer. Aan de rand van het centrum zijn er meerdere grote parkeer plaatsen te vinden waar je voor enkele uren of langer je auto kwijt kunt. Ook in het historisch centrum van de stad zijn er meerdere parkeergarages te vinden. Hou er echter wel rekening mee dat dit niet de goedkoopste parkeerplaatsen zijn. De binnenstad van Maastricht kan met name in het weekend behoorlijk druk zijn hou er dus rekening mee dat je reistijd in de stad behoorlijk langer dan duren dan verwacht. Ook de snelweg naar Maastricht staat op veel dagen van de week vol met files richting de stad.

Drugs

Er zijn in het centrum van Maastricht meerdere coffeeshops te vinden. Deze zijn echter alleen geopend voor Nederlandse ingezetenen.

Drinkwater

Het drinkwater dat in de buurt van Maastricht omhoog gepompt wordt behoort tot het zuiverste drinkwater van Nederland.

Elektriciteit

Uit de stopcontanten komt er hier het gangbare 220 volt wisselstroom.

Feestdagen

Nederland kent een aantal officiële feestdagen. Winkels, instanties en banken zijn vrijwel altijd gesloten op deze dagen. Voor musea geldt dat men op sommige feestdagen wel en sommige feestdagen niet geopend is. Sommige musea en attracties sluiten tijdens alle feestdagen.

Een overzicht van de Nederlandse Feestdagen:
1 januari – Nieuwjaarsdag
27 april – Koningsdag (Als koningsdag op zondag valt wordt het de dag ervoor gevierd)
5 mei – Bevrijdingsdag
25 december – Eerste kerstdag
26 december – Tweede kerstdag
variabel – Pasen (2 dagen)
variabel – Hemelvaartsdag
variabel – Pinksteren (2 dagen)
In Maastricht wordt er vrij fanatiek carnaval gevierd. De stad wordt dan omgedoopt tot Mestreech en hierdoor kan het publieke leven enkele dagen tot stilstand komen. Een groot deel van de winkels en de openbare instellingen zijn tijdens de carnaval gewoon geopend.

Fooien

In Maastricht is het net als in de rest van Nederland de gewoonte om fooi te geven bij restaurants, cafés, aan taxichauffeurs en kamermeisjes. De hoogte van de fooi hangt geheel af van de service en vriendelijkheid van de desbetreffende personen. Normaal gezien ligt het fooi bedrag ergens tussen de vijf en tien procent van het totaal van de rekening. Voor kamermeisje laat je normaal gezien enkele euro’s achter in de hotelkamer.

Geld

In Maastricht betaal je net als in de rest van Nederland met de euro. Er zijn door de stad meerdere pinautomaten te vinden waar je met alle passen terecht kan. Zo goed als alle winkeliers in Maastricht zijn in het bezit van een betaalterminal waar je met je pinpas of creditcard terecht kan. Sommige winkeliers brengen de kosten voor het gebruik van een creditcard bij de klant in rekening.Parkeren

Uitgebreide informatie over parkeren is te vinden op de pagina vervoer.

Politie

Het politiebureau van Maastricht is te vinden aan de Prins Bisschopsingel 53 dit politiebureau is 24 uur per dag geopend.

Reisdocumenten

In Nederland en dus ook in Maastricht dien je in het bezit te zijn van een geldig legitimatiebewijs.

Taal

In Maastricht wordt er hoofdzakelijk Nederlands gesproken al is dat wel vaak met een zachte g. Het dialect dat hier gesproken wordt staat bekend als Maastrichts, een dialect afkomstig uit Centraal-Limburg. Maastricht is een populaire stad voor stedentrips ook voor buitenlanders. Dus naast het Nederlands en het Maastrichts hoor je hier op straat allerlei verschillende talen.

Telefoneren/wifi/mobiel internet

De dekking voor mobiele telefonie binnen Maastricht is uitstekend. Overal is er een goed en snel mobiel netwerk. Er zijn in het historische centrum van de stad en daarbuiten tal van hotspots en gratis wifipunten te vinden. Sinds kort is er op het Vrijthof gratis wifi te verkrijgen.

Tijdzone

Maastricht ligt in de tijdszone UTC +1.

Veiligheid

Maastricht is net als alle steden in Nederland een veilige stad. Maastricht is echter wel een grote stad er kunnen hier dus zakkenrollers of gauwdieven rondlopen. Laat in je auto geen kostbare spullen achter, vermijd donkere steegjes en loop niet alleen met dure apparatuur en andere kostbaarheden over straat.

VVV

De VVV in Maastricht is te vinden in het Dinghuis aan de Kleine straat. Bij de VVV is er allerlei informatie over de stad en de omgeving te verkrijgen. Tevens zijn er verschillende stadswandelingen te verkrijgen. Het Dinghuis is het middeleeuwse gerechtsgebouw van Maastricht.