Er zijn in Maastricht tal van interessante musea te vinden, veel van deze musea vertellen het verhaal van Maastricht door de eeuwen heen. Zo is er het Natuurhistorisch museum Maastricht waar je alles te weten komt over de vroegste geschiedenis van dit stukje Nederland. Het bekendste museum van Maastricht is waarschijnlijk het Bonnefantenmuseum. In dit museum voor de beeldende kunst zijn kunstwerken te vinden van de afgelopen tien eeuwen. Kortom, voor museumliefhebbers is er in Maastricht meer dan genoeg variatie te vinden. Bij de plaatselijke VVV kun je folders krijgen over de verschillende exposities die er in de musea in Maastricht gehouden worden gehouden worden. Naast de musea in Maastricht zijn er in de directe omgeving van de stad in de verschillende plaatsen en dorpen nog tal van kleine leuke en interessante musea te vinden.
Musea in Maastricht
Bonnefantenmuseum
Het Bonnefantenmuseum in Maastricht is een belangrijk Nederlands museum voor de beeldende kunst. Het museum opende voor het eerst zijn deuren in 1884. Dit was weliswaar in een andere hoedanigheid. In deze periode was het Bonnefantenmuseum nog een oudheidkundig museum. De oudheidkundige collectie werd in 1999 overgedragen aan het Limburgs Museum en het Centre Céramique. Sindsdien is het Bonnefantenmuseum nog enkel een kunstmuseum. Het museum is te vinden aan de oever van de Maas in een karakteristiek gebouw dat ontworpen is door de Italiaanse architect Aldo Rossi. Het meest bijzondere detail aan het bouwwerk is de raketvormige toren. De andere delen van het museum zijn in een meer klassieke stijl gebouwd.
De collectie van het museum beslaat de tijdsperiode van ongeveer 1200 tot heden. Naast de vaste collectie worden er met regelmaat grote tentoonstellingen in het museum gehouden.
Natuurhistorisch Museum Maastricht
In de historische wijk Jekerkwartier in een voormalig kloostercomplex is het Natuurhistorisch museum Maastricht gevestigd. Het museum is gewijd aan de geologie, de paleontologie en de flora en fauna van Zuid-Limburg. Topstukken in de collectie zijn het skelet van een Mosasaurus en enkele reuzenschildpadden. Veel van de skeletten en fossielen die getoond worden in het museum zijn gevonden in de mergelgrotten. Daarnaast zijn er in het museum enkele stijlkamers te vinden die gevuld zijn met een vreemd soort rariteitenkabinet. Naast de fossielen en skeletten zijn er ook levende wezens te bewonderen. Zo staat er in de tuin van het museum bijvoorbeeld een bijenkast.
Museum de Historische Drukkerij
Museum de Historische Drukkerij kortweg ook wel het drukmuseum genoemd is te vinden in de Jodenstraat in Maastricht. Het museum is in zijn geheel gewijd aan de druk- en prentkunst. Het museum is gevestigd in een voormalige negentiende-eeuws woonhuis. Naast de oude drukkerij zijn er in het museum verschillende tentoonstellingsruimtes te vinden. In deze ruimtes zijn de verschillende attributen tentoongesteld die nodig zijn voor het drukken. In het museum wordt de complete geschiedenis van de drukkunst verteld van het vroegste begin tot het moderne drukken. Het museum is het grootste deel van het jaar op vrijdag en zaterdag geopend.
Centre Céramique
Centre Céramique is een multifunctioneel gebouw in de wijk Céramique. In het gebouw bevindt zich onder meer de stadbibliotheek van Maastricht, maar ook een archeologische collectie. Een deel van deze collectie is geschonken door het Bonnafantenmuseum. Een ander deel is eigendom van de gemeente Maastricht en het LGOG. Tot deze collectie een Keltische kunstschat en meerdere Romeinse beelden. In het Centre is tevens een groot deel van hert Maastrichtse aardewerk en glas te vinden.
In het Centre Céramique worden met regelmaat exposities en tentoonstellingen gehouden. Deze hebben meestal Maastricht als hoofdonderwerp.
Museum aan het Vrijthof
Het Museum aan het Vrijthof is een museum dat gewijd is aan kunst en geschiedenis in Maastricht. Het museum is zoals de naam al doet vermoeden gevestigd aan het Vrijthof in het voormalige gebouw van het Spaans Gouvernement. Daarnaast is het museum gevestigd in een oud pand aan de Papenstraat. Het binnenplein tussen deze twee gebouwen wordt opgevuld met de TEFAF-zaal. De basiscollectie van het museum wordt gevormd door de Collectie Wagner-De Wit die in de negentiende eeuw bij elkaar werd gebracht door een Haags echtpaar. Na hun dood werd de collectie tentoongesteld in het Spaans Gouvernement. In 2010 werd het museum gesloten voor een grootscheepse verbouwing. Tijdens deze verbouwing werd het huis aan de Papendrecht straat bij het museum getrokken en werd de binnenplaats opgevuld met de TEFAF-zaal. Deze verbouwing werd grotendeels bekostigd door de TEFAF, een internationale kunstbeurs die ieder jaar in het MECC in Maastricht gehouden wordt.
De collectie van het museum bestaat hoofdzakelijk uit schilderijen van Nederlandse en Vlaamse meesters.