Reizen in en naar Maastricht

Maastricht is erg gemakkelijk te bereiken door de lucht, met de trein of met de auto. Wie met de auto naar Maastricht reist dient er wel rekening mee te houden dat tijdens de spits het in en rond de stad vrij druk zal zijn. Files zijn rond deze tijd eerder gewoonte dan uitzondering. Er zijn op meerdere plaatsen in en rond de stad betaalde parkeergelegenheden te vinden en maar weinig onbetaalde parkeerplaatsen. Het openbaar vervoer in en naar de stad is goed geregeld. het gemakkelijkst bereik je het centrum met de trein en van hieruit kun je naar de plaats van bestemming lopen, fietsen of de bus nemen. Het centrum van de stad is niet heel uitgestrekt en prima te belopen. Wie maar van de stad wilt zien kan bijvoorbeeld een stadswandeling maken maar een ritje in een toeristentreintje of een boottocht over de Maas behoort ook tot de mogelijkheden.Maastricht-Aachen Airport

Het vliegveld van Maastricht behoort tot de grotere vliegvelden van Nederland. Jaarlijks maken er meer dan 300.000 passagiers gebruik van het vliegveld. Het is echter niet gebruikelijk om naar Maastricht met het vliegtuig te reizen. Het overgrote deel van de vluchten die vanuit Maastricht –Aachen Airport vertrekken of landen komen uit het buitenland. Het is echter wel mogelijk om vanuit een ander vliegveld in Nederland naar Maastricht te vliegen. Deze vluchten zijn echter niet erg populair omdat de tijdswinst in veel gevallen marginaal is en de kosten in vergelijking erg hoog liggen. Daarnaast zijn er enkele geluiden uit de politiek die binnenlandse vluchten in Nederland willen verbieden.

Met de trein naar Maastricht

Maastricht is erg goed te bereiken met de trein. Het station bevindt zich niet al te ver van het centrum van de stad dus dat hoeft ook geen belemmering te zijn om een dagje naar Maastricht te gaan met de trein. Ook de reistijd is vanaf veel plaatsen in Nederland goed te doen. Een reis van Amsterdam naar Maastricht zal ongeveer tweeëneenhalf uur in beslag nemen. Dit is trouwens een directe verbinding zonder tussenstops. Een reis vanaf bijvoorbeeld Breda zal iets minder dan twee uur in beslag nemen en vanaf Arnhem zal het iets meer dan twee uur duren.
Het stationsgebouw van Maastricht is gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw ter vervanging van het oudere houten station. Het station van Maastricht staat het Nederlandse netwerk in verbinding met het Belgische netwerk. Vanuit Maastricht kun je verder reizen naar bijvoorbeeld Luik of Hasselt. Tot 1992 was er tevens een verbinding met de Duitse stad Aken.

Met de auto

Maastricht is er goed te bereiken met de auto. Vanuit sommige plaatsen in Nederland moet je via België reizen om het snelst in de stad te zijn maar vanuit de meeste plaatsen in Nederland reis je via de A2. Deze snelweg is één van de drukste van het land. Met name in de ochtend kunnen er lange files staan richting de stad. Een autorit vanuit de stad Utrecht zal ongeveer twee uur in beslag nemen. Dit natuurlijk als je geen files of wegwerkzaamheden tegenkomt onderweg.

Autorijden in Maastricht

Autorijden in Maastricht is net als in iedere andere grote stad in Nederland geen pretje. De vele stoplichten, rotondes en de drukte zorgen ervoor dat een reis door het centrum van de stad aanzienlijk langer zal duren dan verwacht. Om dit tegen te gaan is de stad Maastricht enkele acties gestart om het autorijden in de stad te demotiveren. Zo zijn er verschillende parkeergarages aan de rand van de stad te vinden en zijn er enkele carpool en auto deel projecten opgezet. Daarnaast wordt het openbaar vervoer in de stad gestimuleerd.

Parkeren in en rond Maastricht

Er zijn in Maastricht ongeveer 7.000 parkeerplaatsen te vinden verdeel over P+R-terreinen, parkeergarages en parkeerplaatsen op straat. De parkeergarages in het historische centrum van de stad zijn aan de prijzige kant. Wie goedkoper zijn auto kwijt wil kan zijn auto beter parkeren bij één van de Park + Walk terreinen aan de rand van het centrum. Deze parkeerplaatsen zijn een stuk goedkoper en liggen op maximaal tien minuten lopen van het centrum vandaan. De prijzen van deze parkeerterreinen liggen tussen de zes en de acht euro per dag. Wie echt goedkoop de auto wil parkeren kan zijn auto kwijt op P+R Maastricht Noord hier koop je voor een euro een P+R kaartje en hiermee kun je met maximaal vijf personen de pendelbus naar het station of de markt nemen. De verschillende parkeergarages in Maastricht zijn goed aangegeven op de borden staat in de meeste gevallen ook het aantal vrije plaatsen in de garage.

Met de bus

Het busvervoer in Maastricht wordt momenteel verzorgd door Veolia. Bij het treinstation van Maastricht bevindt zich ook het grootste busstation van de stad. Het busstation bestaat uit een B en een C perron. Vanaf het B perron vertrekken de bussen richting het centrum van Maastricht. Dit zijn de lijnen 1 tot en met 11. Vanaf het station vertrekken er ook bussen richting de andere delen van Limburg. Het is zelfs mogelijk om vanaf het station van Maastricht de bus te nemen naar de Duitse stad Aken.

Stadswandelingen

Er kunnen in Maastricht meerdere stadswandelingen gemaakt worden. Deze zijn te verkrijgen bij de plaatselijke VVV die gevestigd is in het Dinghuis. Er kunnen ongeveer vijf verschillende wandelingen gemaakt worden door de stad. Deze wandelingen hebben elk hun eigen thema en route door de stad. Wil je tijdens je wandeling meer te weten komen over de stad en zijn verleden dan is het leuk om een gegidste wandeling door de stad te maken. Meer informatie hierover is te verkrijgen bij de VVV.

Rondvaartboten en toeristentreintjes

Je kunt vanuit Maastricht meerdere rondvaarten maken op de Maas. Deze worden allen verzorgd door de rederij Stiphout die met vijf verschillende boten vaart. Deze rondvaarten zijn erg divers van opzet en lengte. Je kunt er namelijk voor kiezen om een korte tocht te maken naar de historische binnenhaven van de stad maar ook een dagtocht naar Luik behoort tot de mogelijkheden. Andere populaire cruises verzorgd door deze rederij is de pannenkoekencruise en de SaturdayNightDinner Cruise.

Een andere bijzondere manier om Maastricht op een andere manier te bekijken is met het toeristentreintje. Dit treintje staat hier bekend als de Zonnetrein omdat hij op zonne-energie rijdt. De rondrit door het centrum neemt je mee langs het Vrijthof, de karakteristieke Markt, het historische Onze Lieve Vrouweplein en het authentieke Bassin. Verder kom je nog langs het moderne Mosa Forum, de Maasboulevard, de oude stadsgrachten met haar Kompen om uiteindelijk terug op de Kesselkade uit te komen.