Weer en beste reistijd

Doordat Maastricht een stuk zuidelijker ligt dan de meeste steden in Nederland ligt de gemiddelde temperatuur hier enkele graden hoger dan in de rest van Nederland. Als er nieuwe temperatuurrecords gebroken worden dan is het vaak in de buurt van deze stad. Dit wil echter niet zeggen dat de gemiddelde jaarlijkse temperatuur veel afwijkt van de rest van deze regio. De gemiddelde temperatuur in de wintermaanden ligt er slecht enkele graden boven nul en in de zomerperiode ligt de gemiddelde dagtemperatuur net boven de twintig graden Celsius. Kortom het klimaat van Maastricht behoort tot het aangenaamste klimaat van Nederland. Het is er aangenaam warm en periodes met langdurige vorst zijn er een uitzondering.



Temperaturen

De temperaturen in Maastricht zijn het gehele jaar aangenaam te noemen. Dit komt hoofdzakelijk door de invloed die de Warme Golfstroom en de Noordzee hebben op het klimaat van Maastricht. Deze invloed is ondanks de inlandse ligging van de stad nog behoorlijk groot. Door deze invloed liggen de zomer en wintertemperaturen in de stad redelijk dicht bij elkaar. Het gemiddelde verschil is slecht een graad of twaalf. De temperatuursextremen liggen echter wel wat verder uit elkaar zo is de warmste temperatuur ooit gemeten in Maastricht 36,3 graden Celsius terwijl het koude record ver onder het vriespunt ligt.

Neerslag

De neerslag in Maastricht is redelijk gelijkmatig verdeeld over het gehele jaar alleen in de late wintermaanden en vroege lentemaanden ligt de gemiddelde neerslag iets lager dan tijdens de andere maanden van het jaar. Gemiddeld zijn er ongeveer twintig dagen met neerslag per maand. In veel van de gevallen zullen deze buien bestaan uit korte hevige stortbuien of lange periode met miezelregen. In het voorjaar en in het najaar kunnen er hevige stortbuien voorkomen die tot hoog water kunnen leiden in de Maas. In 1993 zorgde dit nog voor grote problemen. Sindsdien is er veel gedaan om het water van de Maas in bedwang te houden. In de wintermaanden kan tijdens de koudste dagen van het jaar de neerslag als sneeuw of natte sneeuw naar beneden komen. Als het historische centrum van Maastricht bedekt is met een laagje sneeuw dan lijkt het alsof de tijd er heeft stilgestaan.

Extremen

Door de invloed van met name de Warme golfstroom komen er maar zelden weersextremen voor in Maastricht komen deze onverhoopt toch voor dan zullen ze vaak van korte duur zijn. Deze invloed zorgt dat de seizoenen gelijkmatig in elkaar overgaan en het gemiddelde weerbeeld maar langzaamaan verandert. Er kunnen natuurlijk altijd weersextremen voorkomen. Deze zullen echter nooit meer dan enkele dagen tot een week duren. Zo kunnen er bijvoorbeeld perioden voorkomen met extreme vorst en zijn er in de zomermaanden al meerdere hittegolven in Maastricht geweest. Als er weersextremen voorkomen in Maastricht dan zal dit in veel gevallen te maken hebben met extreme neerslag. Overvloedige neerslag heeft er in het verleden meerdere malen voor gezorgd dat delen van Maastricht onder water kwamen te staan. Met name de delen die in de buurt lagen van de Maas waren hier extra gevoelig voor. Met de versteviging van onder andere de oevers van de Maas en het verhogen van enkele dijken is hier de kans aanzienlijk op verkleind.

Meer over het klimaat van Maastricht

Op klimaatinfo Maastricht vind je uitgebreide klimaat informatie en cijfers voor Maastricht.